Ontspan! Je bent niet je gedachten!

Alles in het leven is tijdelijk, ook jouw gedachten. Alles bestaat uit een oorzaak en gevolg. Je bent niet je gedachten maar de waarnemer erachter die de gedachten observeert. Dat er goede en slechte gedachten bestaan dat is slechts een betekenis die jij er grotendeels onbewust aan geeft.

Onderstaande tips kunnen je helpen om je gedachten onder controle te krijgen:

1 — Bewustwording

Ga eens zitten of liggen met je ogen dicht. Wordt je bewust van je gedachten en beeld je in dat ze op een wolk komen en gaan. Het kan heel goed dat je negatieve gedachten hebt. Je bent waarschijnlijk gewend om deze te negeren of weg te duwen en je vast te houden aan leuke gedachten. Ook deze zijn tijdelijk. Met deze oefening daag ik je uit om te zijn met je positieve en negatieve gedachten. Benoem wat je denkt en voelt en spreek het uit. We hebben geleerd te doen en niet te zijn. Dus dit vraagt wat oefening.

2 — Ga regelmatig de natuur in

Stap uit je betonnen bunker met prikkels en kies voor rust. Ervaar wat het met je doet wanneer je de vogels hoort en geur van vers gemaaid gras ruikt. Voel eens aan het zand of ga zitten op een bankje en sluit even je ogen. Laat je telefoon thuis of zet deze op vliegtuigmodus neem de tijd, maak tijd.

3 — Goede nachtrust

Stop minimaal 1,5 uur voor het slapen gaan met het kijken naar het beeldscherm van je telefoon of computer. Door de prikkels worden je hersenen geactiveerd. Dim de lichten in je huis steek eventueel een kaars aan en beperk gebruik van elektronica. Drink geen alcohol of cafeïne houdende dranken en eet vroeg in de avond.

4 — Beweging

Kom van je stoel af en ga bewegen! Zoek een leuke sportieve activiteit (zoals wandelen) en doe dat minimaal drie maal per week een uur. Dit zorgt voor de aanmaak van de zogenaamde gelukshormonen. Het is zowel goed voor je gezondheid als je geest, je kunt je hoofd beter leegmaken en daardoor slaap je ook beter.

5 — Voeding

Wat je eet heeft invloed op hoe je je voelt. Tuurlijk is het lekker om een muffin naar binnen te werken als je een dip hebt, maar als jij werkelijk jezelf beter wilt voelen wissel je deze dan in voor een stuk fruit. Heb je moeite met een gezond eetpatroon? Laat mij je daarbij helpen.