1 — Grenzen zijn persoonlijk

Sommige mensen willen altijd de radio aan of tv kijken terwijl jij juist meer van stilte houd. Je partner houdt van een spontane ommezwaai in zijn dag en jij hebt graag een duidelijke planning. Het is allebei prima. Wat belangrijk is, is om voor jezelf na te gaan wat voor jou fijn werkt. Waardoor kun jij je goed concentreren? en wat is voor jou juist storend?

2 — Ontdek hoe je grenzen kunt herkennen

Als je geen idee hebt hoe je dit kunt herkennen zou ik je willen vragen terug te gaan naar een recente situatie waarin het te veel werd voor jou. Wat ervaarde jij op dat moment in je lichaam? Druk op je borst, hoge hartslag, brok in je keel, zweten? Werd je zenuwachtig, boos, geïrriteerd of verdrietig? Dit is natuurlijk helemaal niet fijn. Jouw lichaam werkt als een thermometer en geeft jou een waarschuwing signaal wanneer je in de gevarenzone van je eigen grensgebied bent.

3 — Zo zeg je ‘nee’

Wanneer je je in het vervolg bewust bent van deze signalen kun je gaan oefenen met jouw reactie hierop. Is de uitdaging te groot? geef dan aan dat je er op terug komt, of zeg dat je er even over na wilt denken.

4 — Blijf bij je besluit als iemand jou complimenten geeft

Natuurlijk zijn mensen het niet gewent van jou dat jij nee zegt. Grote kans dat ze je proberen om te kopen met: Jij bent zo goed met…, Ik kan dit niet alleen kun je even helpen, Echt niet?Bedank vriendelijk en blijf bij je besluit.

5 — Tip voor extra motivatie

Plak een post-it op plekken waar jij veel bent zodat je ze niet kunt missen. Op elk briefje schrijf je ‘NEE’. Zodat je er steeds weer aan herinnert wordt.