Dit vijfstappenplan is een paardenmiddel tegen onzekerheid!

1 — Herken je eigen onzekerheid

Onzekerheid uit zich bij iedereen op een andere manier. De een wordt bijvoorbeeld heel druk en de ander klapt juist dicht. Als je jezelf aanleert de eerste signalen te herkennen bij jezelf, kun je er op tijd bij zijn. Herken en erken wat er is!

2 — Blijf in het hier en nu

 Onzekere gevoelens verleiden je vaak om te piekeren over het verleden of over de toekomst. Voor je het weet slaan je gedachtes op hol en ben je alleen nog maar in je hoofd bezig. Door bewust in het moment te blijven, zorg je ervoor dat je hoofd en lichaam tot rust komt. Dit geeft zelfvertrouwen.

3 — Blijf bij je zelf

 In situaties waarin je onzeker bent, heb je de neiging om je erg bezig te houden met de ander. Je vraagt je bijvoorbeeld af wat je gesprekspartner van jou denkt. Of je denkt dat iedereen naar jou kijkt en een mening heeft over wat je doet. Als je zoveel bezig bent met de ander vergeet je jezelf. Door bewust bij jezelf te blijven word je rustiger en zelfverzekerder.

4 — Wees nieuwsgierig

 Nieuwsgierigheid is een goede tegenhanger van onzekerheid. Denk er maar eens over na. Als je iemand voor het eerst ontmoet en je voelt je onzeker, dan ben je waarschijnlijk heel afwachtend. Als je nieuwsgierig bent naar deze persoon en vragen stelt, zal je mogelijk meer openstaan voor contact. Met deze houding wordt je onzekerheid meteen minder.

5 — Vier je succes!

Als je aanleg hebt voor onzekerheid, heb je waarschijnlijk ook de neiging om de situaties waarin iets niet goed ging beter te onthouden dan de situaties waarin iets wel goed ging. Als je minder onzeker wilt worden, is het belangrijk de situaties te onthouden waarin je ondanks je onzekerheid toch goede resultaten hebt behaald. Door je successen te vieren blijven deze situaties je beter bij en zal je steeds zelfverzekerder worden.