STRESS & EMOTIEREGULATIE
Maar dan …. is daar de uitdaging: wanneer je in een stressvolle situatie zit, is het meestal te laat om je emoties te reguleren. Dit komt omdat emoties, zeker in tijden van stress, niet bedoeld zijn om “onder controle” te worden gehouden. Emoties zijn er juist om je te helpen overleven in situaties van echt of ingebeeld gevaar. Er zijn 3 overlevingsmechanismen, fight, flight of freeze. Wanneer de dreiging groot genoeg is, schiet je lichaam automatisch in de overlevingsstand, wat gepaard gaat met sterke emoties. Het gedrag dat dan ontstaat, hoe naar het ook kan zijn, is een natuurlijke reactie en precies zoals bedoeld in een stressvolle situatie. Er is daarom ook geen sprake van positieve of negatieve emoties!!
Stressregulatie: Het beheersen van de stressrespons
Emoties zijn nauw verbonden met het stressrespons-systeem. Net zoals gedachten en gedrag, zijn emoties een uitdrukking van onze innerlijke toestand. Wanneer onze innerlijke belevingswereld in balans is, voelen we ons ontspannen, sociaal, veilig en flexibel in ons reageren op de omgeving.
Als die zelfde innerlijke balans verstoord raakt, voelen we ons onveilig, waakzaam en neigen we naar chaos of juist strenger gedrag.
Stressregulatie is het proces van het begrijpen van je persoonlijke stressfactoren, het herkennen van je eigen reacties op stress en het toepassen van strategieën om stress te verminderen. Daar waar emotieregulatie is gericht op het omgaan met emoties, gaat stressregulatie over het ‘onder controle’ krijgen van de onderliggende stress die die emoties veroorzaakt.
Dit helpt om overspoeling te voorkomen, en om beter te kunnen omgaan met en reageren op stressvolle situaties.
Het ontwikkelen van effectieve stressregulatievaardigheden is niet alleen belangrijk voor jouw eigen welzijn, maar ook voor de mensen om je heen.
Co-regulatie: Samen stress managen
Stressregulatie is niet alleen een individueel proces; het heeft ook een sociale component. Co-regulatie, waarbij één persoon helpt om de stress van een ander te verminderen, is een krachtig hulpmiddel. Een eenvoudige, maar effectieve vorm van co-regulatie is ademhaling. Wanneer je zelf je stress onder ‘controle’ hebt, straal je rust uit naar je omgeving. Dit kan anderen helpen zich ook veiliger en rustiger te voelen.
Bij co-regulatie kan je ademhalingspatroon dienen als een externe regulator voor de ademhaling van de ander. Wanneer jij rustig en regelmatig ademt, kan dit onbewust invloed hebben op de ademhaling van iemand anders. Dit leidt vaak tot een afname van fysiologische stressreacties en heeft een kalmerende effect. Iemand met een stabiele hartslag en een rustige ademhaling straalt veiligheid uit, wat anderen helpt om ook hun stress te verminderen.
MIJN WERKWIJZE
Onbewust
Jouw probleem is vaak geen keuze. Je wilt je niet verdrietig, boos, moe, of wat dan je probleem ook is, voelen. Dat maakt dat ik vooral werk op onbewust niveau. Aangezien 95 % van ons gedrag onbewust is, heeft het ook het grootste effect als veranderingen en inzichten op onbewust niveau plaatsvinden.
Ik loop met je mee
Tijdens sessies begeleid ik jou om inzichten te krijgen die ergens in jouw onbewuste zijn opgeslagen. Jij gaat een weg van persoonlijke groei bewandelen en ik wandel met je mee. Je hoeft het niet alleen te doen.
Coaching
In welke situaties past coaching het beste bij je?
-
Wanneer je opzoek bent naar balans tussen werk en privé
-
Als je naar structuur en overzicht in je leven streeft
-
Als je jouw doelstellingen en wensen helder wilt krijgen
-
Als je je meer bewust wilt worden van jezelf
-
Als je meer motivatie en zelfdiscipline wilt ontwikkelen om doelen te bereiken
-
Wanneer je minder stress wilt
-
Als je wilt weten wat jouw kracht, roeping en dromen zijn!
Tijdens coaching gaan we voornamelijk kijken naar waar je nu staat en waar je naar toe wil, wat je kunt en wie je bent. We gaan mogelijkheden én de toekomst verkennen.
Lichaamsgerichte therapie
Lichaamsgerichte therapeutische sessies zijn o.a. voor de volgende klachten:
-
Weinig of geen zelfvertrouwen
-
Negatief zelfbeeld
-
Ongelukkig gevoel
-
(over) Spanning en stress
-
Burn-out
-
Faalangst, onzekerheid
-
Last van traumatische gebeurtenissen
-
Kort lontje, boos gevoel
Tijdens therapeutische sessies gaan we aan de slag met de oorzaak van het probleem. We kijken o.a. terug naar het verleden, waar jouw beperkende overtuigingen zijn ontstaan.