Voor jezelf kiezen is niet egoïstisch!

Het leven is niet altijd simpel voor je. Je bent overweldigt en je hebt geen overzicht meer. Je hebt geen idee wat je prioriteiten zijn en je hebt het gevoel dat je wordt geleefd. Dan wordt het tijd om voor jezelf te kiezen en dat is niet egoïstisch.

Negeren van signalen
Je denkt dat je alles aan kan. Je denkt dat je meerdere dingen tegelijkertijd kan doen want dat hoort bij je karakter. Je wilt er voor iedereen zijn: partner, kinderen, ouders, broers en zussen, vrienden en je werk. Het moet allemaal maar kunnen. Tussendoor heb je ook nog te maken met financiële stress, relatieproblemen, ruzie met je puberkind en werkdruk. Voor de buitenwereld lijkt het alsof je een succesvol leven leidt, want je bent altijd bezig.

Ons lichaam en hersenen zijn niet gemaakt om tegelijkertijd om te gaan met deze energie slopende situaties. Maar jij bent natuurlijk een uitzondering. Hop hop gas erop en door. De alarmbellen gaan af:Je voelt je moe. Je hebt nergens plezier in. Je kunt niks onthouden. Je raakt steeds vaker in paniek en je hebt met regelmaat vage onverklaarbare lichamelijke klachten. Je hebt sombere gedachten over jezelf en voelt je waardeloos ,omdat je als man/vrouw, moeder/vader en werknemer niet meer helder kan denken. Er moet nu iets gebeuren. Je voelt je uitgeput omdat je dat bent!

Kiezen voor jezelf
Omdat je zelf geen keuze voor je eigen welzijn maakt, doet je lichaam dit voor je. Je lichaam geeft signalen af en weigert om zo door te gaan. Het hormoon cortisol is een van de krachtigste stresshormonen dat wordt aangemaakt wanneer je in een levensbedreigende situatie zit. Het zorgt ervoor dat je voor een langere periode met een stresssituatie om kunt gaan. Handig als je in levensgevaar bent of een sporter bent die op korte termijn een piekprestatie moet leveren.

Vandaag de dag ervaren we al stress wanneer er een auto voor het groene stoplicht niet snel genoeg door rijd, wanneer je merkt dat je partner de bezem heeft buiten laten staan of als de melk op is bij de Albert Heijn. Daardoor maakt jouw immuun systeem overuren, verzwakt je lijf en wordt je sneller ziek. Jouw lichaam remt letterlijk jouw acties. In het doen maar ook in het denken. Dit is heel goed want jouw lichaam geeft je bescherming. We zijn niet op aarde om een ongelukkig leven te leiden. We zijn hier om onze doelen te ontdekken. Om in de eerste plaats onszelf te helpen om vervolgens er te kunnen zijn voor anderen. We hebben allemaal een doel. De zoektocht naar dit doel is een ontdekkingsreis. De reis naar jezelf.

Verbinding tussen hoofd en hart.
Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch. Het heeft te maken met compassie. Een onvoorwaardelijke liefde voor en acceptatie van jezelf. Wanneer je hoofd, gedachten oftewel je ratio de boel regeert heb je tijd nodig om dat wat af te zwakken, jouw ratio heeft er juist voor gezorgd dat je fysiek en emotioneel zo moe bent. Zoek voor jezelf uit wat voor jou belangrijk is zodat je de keuzes kunt maken op basis van je gevoel, ook wel intuïtie genoemd. Leven vanuit je hart is spannend als je nog niet goed weet wie je bent, of wat je wilt. Wanneer je vanuit je hoofd leeft, heeft de innerlijke criticus in jou bij elke beslissing de voor en tegens op een rijtje gezet en weet je ongeveer wat het resultaat daarvan zal zijn. Hoe zou het voor je zijn om te leven vanuit je gevoel? De focus ligt op het proces. De uitkomst is nieuw. Heb vertrouwen.

Voor jezelf kiezen is niet egoïstisch!

Het is een uitdaging en je komt onderweg de nodige hobbels tegen. Daarnaast zijn er een hoop afleidingen die zich in verschillende gedaanten jou ervan proberen te weerhouden. Saboterende gedachten zoals schaamte, twijfel en angst komen naar boven. Je wordt opgehouden of zelfs tegengehouden door mensen die vinden dat jij bent veranderd. Die jou doen twijfelen of jouw aandacht opeisen omdat jij zo weinig tijd aan ze besteed of misschien zelfs negeert. Je komt tijdens de reis misschien verdriet tegen uit je verleden die je nog niet hebt verwerkt.

Er zijn zoveel emoties waar je mee moet dealen. De enige manier waarop dit kan is: Voor je zelf kiezen. Kiezen voor jezelf is iets waar je tegenop ziet. Misschien zit het niet in je karakter of is je aangeleerd om rekening met alles en iedereen te houden. Ik heb nieuws voor je: Kiezen voor jezelf is niet egoïstisch! Keuzes maken hoort bij het proces. Als je voor alles en iedereen behalve jezelf blijft zorgen hou je weinig tijd en energie voor jezelf over. Wanneer jij de tijd neemt om jezelf op de 1e plek te zetten, dan kun je er op de lange termijn ook voor de mensen om je heen zijn. Je kan hen dat overdragen waar jij zo hard voor aan het werk bent: zelfvertrouwen, oositiviteit en eigenliefde.

Stap voor stap
Keuzes maken betekent niet dat je je moet afzonderen en alles alleen moet doen. Het betekent dat je precies weet wat voor jou belangrijk is op dat moment. Je kunt Prioriteiten stellen. Wanneer je lichaam aan het overleven is, dan is je eerste behoefte voedsel. Het zoeken naar eten heeft jouw hoogste prioriteit en op dat moment denk jij er niet over na of je haar wel goed zit of dat de buurman jou wel aardig vindt. Emotioneel is het precies hetzelfde. Als je hoofd en lichaam zijn uitgeput hebben ze beiden de behoefte aan rust en positiviteit. Al het andere laat je los. En dat is niet egoïstisch.

Je bent jezelf aan het helen en moet de tijd nemen om dat in alle rust te kunnen doen. Kiezen voor jezelf is oké. Toen ik last kreeg van huiduitslag dat het rond mijn keel zat en ik daardoor moeite kreeg met ademen, kon ik maar aan één ding denken: “Ik moet zo snel mogelijk zorgen dat dit minder wordt.” En alles ging er voor opzij. Als een gek ben ik gaan bellen naar de huisarts, op internet gaan zoeken naar alternatieve geneeskunde en al betekende dat dat ik een smerig goedje op mijn keel moest smeren en elke avond appelazijn moest drinken, het kon me niet schelen. Ik kreeg zalf, nam rust en werd beter! Ik had mezelf emotioneel en mentaal nodig. Ik moest me eraan overgeven en kiezen voor mijn gezondheid. Het laatste waar ik aan dacht was of ik er wel goed aan deed of dat ik aan iemand bevestiging moest vragen of het wel erg genoeg was.

Wanneer het de goede kant op gaat
Wanneer het beter gaat en je er klaar voor bent dan voel je vanzelf aan of je de dingen die je tijdelijk (of zelfs permanent) heb geëlimineerd beetje bij beetje weer in je leven wilt brengen. In het begin zal je daarin voorzichtig een balans proberen te vinden. Wees waakzaam. Bescherm jezelf. Je weet nu beter wie je bent en wat je wilt. Je hebt weer energie. Kiezen voor jezelf doe je niet alleen voor jezelf maar ook voor de mensen waar je van houd. Je hebt opnieuw ruimte gevonden om oprechte aandacht te steken in nieuwe relaties. Je bent er aan toe. Je hebt contact gemaakt met jezelf. Met je ware IK. Het aanpassen is voorbij. Je kunt jezelf zijn!

Het mooiste wat je kunt worden is jezelf

Je denkt nu vast: “Ik ga het eerst zelf proberen. Dit ga ik doen.” Niet wetende dat kiezen voor jezelf vaak iets meer van je vraagt dan dat. Regelmatig spreek ik harde werkers die zeggen dat ‘ze het lastig vinden om…’, ‘het niet kunnen maken dat…’ en ‘het toch weer hebben laten gebeuren.’ Herkenbaar?

Ik heb de oplossing voor je. Wat nu als ik je in zes stappen leer hoe jij keuzes kunt maken die bij passen en die ervoor zorgen dat jij jouw doel(en) bereikt. Zodat je na het volgen van deze stappen zelfverzekerd je grenzen kunt aangeven zonder schuldgevoel.

Ik bied jou een praktisch en motiverend programma aan waarbij je meteen gaat voor resultaat. Jouw resultaat, zodat je de tijd die je hebt kunt besteden aan dat waar jij blij van wordt, waardoor jij rust ervaart.

Goed idee of niet? Ja , ik weet het. Zoals ik altijd zeg: “het universum kent het woordje ‘niet’ niet.” Je mag het positief maken en zonder het woord ‘niet’ erin. Je zult er zelf iets van moeten maken. Ik begeleid je daar graag bij. “Als je doet wat je deed, krijg je wat je had.”