Loslaten, in dit geval de mening van anderen is misschien wel de grootste uitdaging voor ons allemaal. Hierbij geef ik je 10 vrijerleven tips hoe jij kunt omgaan met de mening van anderen en bovenal, hoe je deze kunt loslaten.

1. Anderen zijn vooral druk met zichzelf

Heb je het gevoel dat anderen altijd op jou letten en iets van je vinden? Besef en onthoud dan, dat de meeste mensen vooral druk zijn met zichzelf en hun eigen problemen, en niet zozeer met jou. Daarnaast maken veel mensen zich ook zorgen over wat anderen van hen vinden. We zijn dus allemaal vooral met anderen en onze onzekerheden bezig. De kans is groot dat zij veel minder bezig zijn met jou dan jij denkt. Je druk maken over wat anderen van je vinden is dus zonde van je energie. 

2. Stop met het invullen van wat anderen van je vinden

Een simpele en tegelijkertijd waardevolle reminder: je kunt geen gedachten lezen en weet niet wat er in een ander omgaat. Net zoals een ander niet weet wat er in jou omgaat als je dit niet uitspreekt. Als jij negatieve dingen over jezelf denkt, betekent dat dus niet dat anderen jou ook zo zien. Jouw negatieve gedachten zijn namelijk geen feiten. Je daardoor bang en onzeker voelen leidt je enkel af en kost energie.
Bovendien is het niet jouw verantwoordelijkheid wat anderen van je vinden. Focus op het naleven van jouw waarden, en ontwikkel jouw eigenwaarde. Zodra je dát prioriteit maakt en je intenties onvoorwaardelijk zijn, staal je positiviteit uit en ontvang je respect en waardering. 

3. Je kunt het nooit iedereen naar de zin maken 

Hoe goed je bedoelingen ook zijn, je kunt het nooit iedereen naar de zin maken en iedereen tevreden houden. Er zal altijd iemand een (negatieve) mening hebben over wat je doet. Mensen zijn nu eenmaal allemaal anders, en hebben bepaalde ideeën en voorkeuren. Het gaat erom dat jij tussen al die meningen en voorkeuren trouw blijft aan jezelf, door ruimte te maken voor wat jij vindt en te handelen naar wat jij wilt. Zorg dat jij gelukkig wordt van jouw keuzes en laat los wat anderen van je vinden.

Als jij alles voor iedereen probeert te zijn, dan ben je niets voor jezelf! 

Loslaten doe je door te oefenen om jezelf gelukkig en blij te maken, door ook aan jouw eigen behoeften en wensen te denken. Het is niet of of, maar en en. Jouw behoeften en meningen mogen er ook zijn.
Misschien hebben sommige mensen hier moeite mee, wat is het ergste wat er kan gebeuren? Je kunt kritiek krijgen, waar je je wellicht even schuldig door voelt. Maar als jij blijft doen wat je deed, krijg je wat je kreeg!  

4. Jij bepaalt zelf wat je met een mening doet

Hoeveel invloed geef jij anderen over jouw leven? Als jij je continu druk maakt over wat anderen van jou vinden, geef je ze (te) veel invloed. En als jij ook nog eens altijd alle adviezen van anderen blind opvolgt, wiens leven leid jij dan? Niet jouw leven, maar een leven gebouwd op alle eisen en meningen van anderen. Word je daar echt gelukkig van? .

Mensen bedoelen het vaak goed als ze je adviezen of feedback geven. Toch ben jij de persoon die zelf mag kiezen wat je met deze adviezen, meningen en feedback doet. Als jouw moeder wilt dat jij een vaste baan zoekt in plaats van een eigen bedrijf opzet, dan komt dit voort vanuit HAAR wereldbeeld, overtuigingen, angsten, wensen en onzekerheden die ze op jou projecteert. 

Niemand anders weet beter wat echt goed is voor jou, dan jijzelf. Schat adviezen dus op waarde; helpt het jou of houdt het je tegen om voluit te leven en het leven te creëren waar JIJ naar verlangt. Houdt het je tegen? Laat het  los. Durf je eigen keuzes te maken en geef jezelf goedkeuring om je dromen te gaan leven. 

5. Leef vanuit je eigen waarden

Keuzes maken en je minder aantrekken van wat anderen van je vinden gaat makkelijk als jij weet wie je bent, wat belangrijk voor je is en waar je voor staat. Je kunt dan NEE ZEGGEN tegen de meningen en adviezen die niet goed voor je voelen en ja zeggen tegen jezelf en alles wat daarbij past. Je waarden helder hebben helpt daarbij. 

“Als je je waarden kent, maak je bewuster keuzes waar je echt achter staat. 
En laat je je minder leiden door wat anderen van je vinden.” 

Waarden weerspiegelen wat je in de kern belangrijk vindt in het leven. Denk aan vrijheid, liefde, erkenning, waardering, familie, vertrouwen,  onafhankelijkheid,of zekerheid. Ze zijn een soort ‘bouwstenen’ waaromheen jij je leven kunt vormgeven. Als je weet wat je waarden zijn, kun je jouw prioriteiten in het leven bepalen en beter keuzes maken die bij jou passen. Je kunt dan dicht bij jezelf en op je eigen levenspad blijven. Er kunnen dan nog zoveel meningen om je heen zijn; je waarden blijven je als een soort kompas richting geven. 

6.  Wat je zegt ben je zelf

Als kind zei je het vast regelmatig: “Wat je zegt ben je zelf.” Best een wijze uitspraak, want een belediging die iemand naar jou toe maakt, of een mening van een ander, zegt vaak meer over de ander dan over jou. Vooral bij beledigende of verwijtende meningen gaat het vaak over de eigen angsten en onzekerheden van die persoon. 

Misschien voelt iemand zich bedreigd omdat jij je hart volgt. Dat kan erg confronterend voelen voor anderen als zij dat niet doen maar wel willen.  Of misschien haalt iemand jouw dansmoves naar beneden omdat jij lekker los durft te gaan op de dansvloer en zij niet. Met negatieve opmerkingen proberen sommige mensen die zelf pijn of onzekerheid ervaren, controle te houden op jou om zichzelf beter te voelen.

Sta erboven en weer je af van de negatieve energie van dergelijke mensen. En ga altijd bij jezelf te raden of je de kritiek kloppend vindt en er wat mee wilt doen, of dat je het laat voor wat het het ook kan zijn; een angst projectie van een ander op jou. Want remember: vooral mensen die zelf niet lekker in hun vel zitten praten negatief en roddelen veel over anderen. De rest heeft het te druk met positiviteit en dingen die er werkelijk toe doen. 

7. Focus op de mensen die echt belangrijk voor je zijn

Weet je wat best gek is? We kunnen ons vaak al druk maken over wat een onbekende op straat van ons vindt. Of over wat mensen vinden die maar heel kort in ons leven zijn, zoals die vrouw die tegenover je zit in de trein. Of die ene vervelende collega van de andere afdeling. Allemaal mensen die je waarschijnlijk nooit meer of zelden ziet. Personen die in ieder geval geen belangrijke rol in jouw leven spelen! Zonde van je energie!

Als je het per se belangrijk vindt wat anderen van je vinden, beperk dit dan tot een klein groepje mensen. Mensen die écht belangrijk voor je zijn. Een groepje personen die beste met je voorhebben, jou echt goed kennen, je accepteren voor wie je bent, je vrij laten en steunen. Ook als jij een andere mening hebt dan zij. Dit zijn de mensen die je versterken door je inzichten te geven, en je vervolgens vrij te laten in je keuzes. Verzamel deze om je heen om te sparren en steun te voelen, en maak uiteindelijk je eigen keuzes. 

8. Wees liefdevol voor jezelf

Als jij je veel aantrekt van wat anderen van je vinden, ben je waarschijnlijk heel kritisch naar jezelf en haal je jezelf regelmatig naar beneden met negatieve gedachten. Het is logisch dat jij je dan meer zorgen gaat maken om wat anderen van je vinden en uren piekert; want je denkt dat wat jij doet en wie je bent niet goed genoeg is. En dat is zonde, want andere mensen denken vaak veel positiever over jou dan hoe jij over jezelf denkt. 

Oefen dus om jezelf minder te veroordelen, en om wat liever en positiever tegen jezelf te zijn zodat je zelfbeeld verbetert. Als jouw zelfbeeld verbetert, maak je je automatisch ook minder zorgen om wat anderen van je vinden. 

9. Eigenwaarde en zelfacceptatie 

Wat anderen van je vinden krijgt alleen macht over jou als jij dit toelaat, en je continu naar waardering en bevestiging van anderen verlangt omdat je jezelf nog niet voldoende waardeert. Het allerbelangrijkste is wat jij van jezelf vindt en of jij jezelf waardevol vindt en accepteert. Jij hebt tenslotte de rest van je leven met jezelf te leven. Hoe meer eigenwaarde en zelfacceptatie jij ervaart, hoe minder jij je aantrekt van wat anderen van je vinden. Als jij jezelf onvoorwaardelijk accepteert en waardeert, inclusief je kwetsbare kant, zal kritiek of afwijzing je minder raken, en maakt het minder uit wat andere mensen van jou vinden. Je hoeft dan niet meer ‘normaal’ te doen, je te verstoppen of aan te passen vanuit de angstgedachte ‘Wat zullen anderen wel niet denken van mij?’, maar je kunt ‘gewoon’ jezelf zijn en doen wat goed voelt voor jou. Vanuit liefde voor jezelf en met respect naar anderen.

10. Geef het tijd: het wordt steeds makkelijker

Een heel inzicht om deze tips mee af te sluiten: je minder aantrekken van wat anderen van je vinden wordt steeds makkelijker naarmate je ouder wordt. Dit komt omdat je jezelf steeds beter kent, en weet wat belangrijk voor je is. Hoe vaker jij je eigen keuzes hebt gemaakt maakt, los van wat anderen vinden, hoe meer vertrouwen je in jezelf krijgt.