Wat is helpend en wat kun je beter vermijden wanneer je last hebt van chronische stress of midden in een Burn-out zit?

Hoe zorg je ervoor dat je van stress en burn-out afkomt en je jezelf weer fit gaat voelen? Pffff, dat lijkt soms onhaalbaar, en tegelijkertijd ben ik ervan overtuigd dat iedereen met de juiste begeleiding, geduld, doorzettingsvermogen, moed en positiviteit op dat punt kan komen.

Vandaag deel ik een aantal do’s en don’ts met je. Dit zijn tips die ik gedurende mijn herstelfase heb geleerd. Toen ik deze ‘don’ts veranderde naar do’s kwam mijn herstel in een stroomversnelling. Mocht jij ook nog tips hebben, laat het gerust weten via facebook of instagram.

Don’t: Beloftes maken 
Zo, wat heb ik hier een uitdaging aan gehad. Voor ik het wist had ik weer een afspraak gemaakt. Zeker na de eerste fase waarin ik net wat uitgerust leek te zijn, ik was nog kwetsbaar. De ene dag kon ik een paar uur werken of met een vriendin lunchen, terwijl ik de volgende dag met m’n handen in mijn haar huilend op de bank zat. Het maken van afspraken en het doen van beloftes zorgde bij mij voor veel (onnodige) druk. Ik voelde me continue schuldig en gefrustreerd wanneer ik een afspraak moest afzeggen omdat het niet ging.

Do: Per dag afspraken maken
Op een gegeven moment besloot ik om eerlijk te zijn en mijn situatie uit te leggen. Soms snapte mensen het en soms niet. Dat was ook prima. Dat is overigens nu nog zo. In plaats van vooruit te plannen maakte ik per dag afspraken. Zo ontstonden er geen verwachtingen en dat gaf ruimte. Toen ik me beter begon te voelen begon ik afspraken per week te maken. Ik stelde een maximum van 2 afspraken per week. Naar mate ik energieker en vooral weerbaarder werd paste ik dit steeds aan. Soms wat afspraken meer en soms wat minder. Uiteindelijk weet ik nu exact waar mijn grens ligt.

Don’t: je omringen door negativiteit en spanning
Gevoelig voor prikkels en de mening van anderen, energie van andere mensen ben ik altijd wel geweest. (HSP) Toen ik burn-out raakte leek dit extreem versterkt. Ik merk dat spanning – de zogenoemde negatieve – zware energie en sferen me echt kunnen leegzuigen.

Do: je omringen met positieve en vrolijke personen 
Ik probeer me zoveel mogelijk te omringen met positieve mensen die mij en anderen al het goeds gunnen. Van hen krijg ik naast energie en een goed humeur ook inspiratie, hoe fijn is dat?

Don’t: de lat (te) hoog leggen
Na weken van rust voelde ik me krachtig. Ik had het gevoel de wereld weer aan te kunnen. Sterker nog, ik zou de mensen om mij heen wel eens laten zien dat een burn-out niet voor watjes is. Nee hoor, ik zou er beter en sterker dan ooit uitkomen. Dus verviel ik weer in het oude patroon van doen en doorgaan en grenzen verleggen. De lat verschoof steeds een paar centimeter omhoog (iets met grenzen opzoeken?) totdat ik een enorme terugval kreeg. Door steeds maar weer doelen te stellen was ik continue bezig met het volgende moment. Het moest nog beter, sneller, sterker, fitter en leuker. Het gevolg was dat er steeds meer symptomen zichtbaar werden met uiteindelijk zelfs een 2e burn-out.

Do: aandacht voor het moment
Ik heb echt moeten leren dat goed, goed genoeg is. Het is enorm bevrijdend om niet langer bezig te zijn met prestaties maar met het proces. Ik kan nu veel meer genieten van wat ik op dat moment aan het doen ben. Door aandacht te hebben voor het moment ervaar je ook daadwerkelijk plezier. In plaats van dat ik gefrustreerd een rondje wandel met de hond omdat ik nog zoveel moet, wandel ik nu met aandacht en rust totdat ik er genoeg van heb.

Dont: (te) weinig en of ongezond eten
Toen ik burn-out raakte was ik lichamelijk ook ‘op’ zal ik maar zeggen. Ik was het zat en wilde me weer goed voelen, ook over mijn lijf. Ik sportte te veel en at (weet ik nu) onjuiste voeding en te weinig. Dat veroorzaakte zoveel stress-reacties in mijn lijf dat het een belangrijke oorzaak was bij het krijgen van een 2e burn-out.

Do: eet voedzaam en voldoende 
Inmiddels heb ik een gezonder en fitter lichaam. Daarnaast heb ik gemerkt dat het de basis is voor hoe ik letterlijk in mijn vel zit. In een andere blog leg ik je uit wat uitgeputte bijnieren zijn en wat je hieraan kunt doen. Als je meer tips wilt over voeding raad ik je aan om topfitsuikervrij te volgen op insta.

Don’t: jezelf als ziek en zielig beschouwen
Door jezelf als ziek te beschouwen focus je je (on)bewust op de dingen die je niet meer kunt. Zeker in het begin betrapte ik mezelf er vaak op dat ik zei ‘vroeger deed ik dit en dat en kon alles’ en ‘als ik beter ben dan’. Ik ben erachter gekomen dat het totaal geen nut heeft om te willen doen wat je deed en verwachtingen te hebben van wat je kunt als je ‘beter’ bent. Het zorgt er alleen maar voor dat je je gefrustreerd, boos of zelfs verdrietig voelt.

Do: doen wat je kan
Natuurlijk vertrouwde ik erop dat ik me steeds een stukje beter, fitter en sterker zou voelen maar ik hing daar geen waarde meer aan. Je hoeft immers aan niemand verantwoording af te leggen. Waar je nu staat is waar je nu mee dealt en jouw uitgangspunt. Dat is oké. Zie iedere stap van herstel als een cadeautje en wees dankbaar voor iedere vooruitgang die je voelt.

Don’t: de hele dag werken
Ik ben zo’n persoon die 150% voor iets gaat of niet. Met werkelijk alles. Zo ook met werk. Als ik werk doe ik het goed en haal ik er voldoening uit. Ik stopte nooit met werken als het niet af was. LET OP!!!!: het werk is nooit klaar. Dus draaide ik overuren en werkte dagelijks makkelijk 10 uur non-stop. Voor pauze maakte ik geen tijd. Het frustrerende was dat ik aan het eind van de dag het gevoel had dat ik niks of in ieder geval niet voldoende gedaan had want het was nooit genoeg.

Do: regelmatig inspanning en ontspanning afwisselen
Sinds ik werk in blokken van 90 minuten inspanning en 10 tot 30 minuten ontspanning werk ik effectiever, ben ik creatiever en houdt ik het beter vol. Ik heb een eigen praktijk en heb het geluk dat ik van mijn passie mijn werk heb gemaakt. Werken kost mij energie maar levert me ook energie en voldoening. Toch plan ik echt die 10 a 30 minuten ontspanning. Geen praatje maar een wandeling of een kopje thee. Als ik mijn hoofd en lijf maar even de ontspanning geef die t nodig heeft.

Zelfs wanneer je in loondienst werkt kun je dit inplannen. Het meest effectief zou natuurlijk zijn als dit onderdeel werd van de bedrijfscultuur ( daar wordt al veel aan gewerkt gelukkig) zelf kun je dit ook toepassen. Ga bijvoorbeeld zelf je (geen koffie) thee zetten of thee halen, loop een rondje door het pand of spreek je collega van een andere afdeling aan in plaats van dat je hem/haar mailt. Ga tijdens je lunchpauze naar buiten en loop een rondje haal een frisse neus, echt het zal je goed doen. Juist als het koud is 😉

 Meld je aan voor een intakegesprek.